• 0

Slow Τravel

Slow Τravel

Slow Τravel

Το Slow Travel έρχεται να αλλάξει αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα έως τώρα. Έχει υποστηριχθεί από πολλούς ότι το να τρέχουμε συνέχεια στα ταξίδια, δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή που μπορεί να κάνεις κάποιος. Γιατί, έτσι καταλήγουμε να χάνουμε κάτι πιο πολύτιμο, που είναι η ίδια η στιγμή. Το κίνημα του Slow Travel έρχεται να μας βοηθήσει να απολαύσουμε όλη την ουσία του ταξιδιού. Tο κίνημα της βραδύτητας (Slow movement) εναντιώνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ειδικά των δυτικών κοινωνιών.

Πρόκειται, για μια φιλοσοφία, με έμφαση στην ουσία και σεβασμό στην ανάγκη για αργούς ρυθμούς καθημερινότητας. Το Slow Τravel έχει πολλά παρακλάδια. Για παράδειγμα, slow food, cities, planet, travel, ως μια στροφή προς την κατάργηση της βιασύνης των καιρών μας. Για την ιστορία, το Slow Food έχει ως έδρα την Ιταλία και ξεκίνησε το 1986 από τον Carlo Petrini. H αφορμή ήταν η εγκατάσταση ενός Mc Donalds στη Piazza Navona, στην καρδιά της Ρώμης.

Το Slow Travel, αντιδρά κυρίως στα οργανωμένα ταξίδια και τις must do lists που βάζει ο σύγχρονος ταξιδιώτης.

Τι είναι όμως τελικά το Slow Travel;

Ταξιδεύω «αργά» σημαίνει μένω περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος και γνωρίζω καλύτερα τον τόπο, τη γειτονιά, τους ντόπιους. Έχει να κάνει με την ποιότητα της εμπειρίας. Ξέχνα τις to do lists.

Slow Travel μπορεί να είναι ένα wine tour στη Βουργουνδία στη Γαλλία, ένας ποδηλατικός γύρος γύρω από τα κανάλια του Άμστερνταμ. Ακόμα και ένα σαφάρι με καμήλες στο Μαρόκο. Slow Travel δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένας συγκεκριμένος προορισμός, αλλά μια εμπειρία.

Τα οφέλη του Slow Travel

Το να χάσεις ένα αεροπλάνο, ή να αργήσεις σε έναν σταθμό, για τον slow traveler είναι κομμάτι της περιπέτειας. Αν, για παράδειγμα, τύχει και χαθείς, είναι ευκαιρία να δεις πράγματα που οι άλλοι τουρίστες δεν πρόκειται να δουν. Επίσης, μπορείς να έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους και την αυθεντική ζωή της πόλης.

Οπότε, οργάνωσε σε ένα βαθμό όλα όσα σε ενδιαφέρουν να επισκεφθείς, καθώς και ποιες περιοχές είναι safe. Αλλά, άσε τα απρόοπτα της κάθε ημέρας να σε οδηγήσουν σε άγνωστα μονοπάτια.

Slow Travel και Slow Traveler;

Διαλέγει καταρχήν ένα μέρος με σκοπό να «ενσωματωθεί» στον πολιτισμό του, να γνωρίσει τις γεύσεις, τις συνήθειες του.

Προτιμά, όποτε είναι εφικτό, τρένο, λεωφορείο ή πλοίο και όχι αεροπλάνο. Ο λόγος είναι ότι προτιμά έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ταξιδιού.

Αποφεύγει τα ξενοδοχεία. Αντ’ αυτού, προτιμά να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, ή ένα cottage σε γειτονιές της πόλης.

Αρέσκεται να γεύεται μόνο τοπικές γεύσεις. Μάλιστα, πολλές φορές, αντί να τρώει σε εστιατόρια, προτιμά να ψωνίζει στην τοπική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, ενισχύει τις μικρές επιχειρήσεις.

Γνωρίζει ντόπιους και κάνει συχνά παρέα μαζί τους. Μπορεί να πάρει μέρος σε μαθήματα γλώσσας ή πολιτισμού, αλλά και σε ομάδες εθελοντισμού. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να μάθει κάποιες χρήσιμες φράσεις, χρησιμοποιώντας το λεξικό της χώρας.

Ταξιδεύει λιγότερο, βιώνει περισσότερες εμπειρίες.

Σε γενικές γραμμές, ο slow traveller επιλέγει έναν προορισμό και επιδιώκει να τον μάθει αρκετά καλά. Θα γνωρίσει τη γειτονιά, θα μετακινηθεί με τα τοπικά μέσα μεταφοράς και θα αντιληφθεί περισσότερα για τον τόπο.

Δες εδώ τις προσφορές μας για Βαρκελώνη.

Προορισμοί που έχουν ήδη υιοθετήσει οργανωμένη Slow Travel φιλοσοφία

Υπάρχουν ήδη κάποιοι προορισμοί που ικανοποιούν οργανωμένα τις ανάγκες ενός slow traveller. Μεταξύ άλλων, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, η Ιταλία. Σαφώς προτάσεις slow travelling υπάρχουν σε κάθε μέρος, σε κάθε χώρα και σε κάθε προορισμό.

Post Discussion

Be the first to comment “Slow Τravel”

✆ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ!