• 0

Ταξίδι με πλοίο στην εποχή του COVID-19

Ταξίδι με πλοίο στην εποχή του COVID-19

Ταξίδι με πλοίο στην εποχή του COVID-19

Ταξίδι με πλοίο στην εποχή του COVID-19. Οι νέες καταστάσεις επιτάσσουν σύνεση και προσοχή αναφορικά με τα ταξίδια και τις διακοπές εν γένει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αναφορικά με τον αν είναι πιο ασφαλές το πλοίο ή το αεροπλάνο. Πόσο ασφαλές είναι, όμως, το ταξίδι με το πλοίο;

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ληφθούν για ένα ασφαλές ταξίδι. Τονίζεται ότι, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση του ΕΟΔΥ για αποφυγή όλων των ταξιδιών, εντός και εκτός Ελλάδας, όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα – όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού – και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ακόμα κι όταν προγραμματίζουμε το ταξίδι μας, καλό θα είναι να επιλέξουμε αν είναι δυνατόν ημερομηνίες που δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση. Εάν έχουμε παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού – πυρετό, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο – ή αν έχουμε υποψία έκθεσης στον ιό τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι, θα πρέπει να το αναβάλλουμε.

Ταξίδι με πλοίο

Υψηλός κίνδυνος έκθεσης μας σε κρούσμα κορονοϊού στο πλοίο ορίζεται με τη στενή επαφή με το κρούσμα σε απόσταση πάνω από 2 μέτρα ή για διάρκεια περισσότερο από 15 λεπτά, με άτομο στην ίδια καμπίνα με το ύποπτο κρούσμα, με το προσωπικό καθαριότητας, με άτομα με «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφή ή στο που βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον με συμπτωματικό άτομο (συμμετοχή στις ίδιες δραστηριότητες, σε γεύματα στο ίδιο τραπέζι), με άτομο στην ίδια ομάδα ταξιδιωτών, με επαγγελματία υγείας ή άλλο άτομο που παρέχει φροντίδα στο ύποπτο κρούσμα. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές εστίες κρουσμάτων εν πλω τότε όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται στενές επαφές.

Χαμηλό κίνδυνο έκθεσης με κρούσμα στο πλοίο έχουμε όταν έρθουμε σε περιστασιακή επαφή με όλα τα υπόλοιπα άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια της στενής επαφής και ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή. Για να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής ατόμων με συμπτώματα σε πλοίο, η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει υποχρεούται να ενημερώσει πριν το ταξίδι τους επιβάτες και το πλήρωμα για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα πρόληψης.

Πριν την επιβίβαση συστήνεται:

 • παροχή πληροφορίας σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης και τα μέτρα πρόληψης σε επιβάτες και πληρώματα με ενημερωτικά φυλλάδια, προβολή ενημερωτικών σποτ, ηχητικών μηνυμάτων.
 • συστήνεται η αποφυγή του ταξιδιού σε ταξιδιώτες που παρουσιάζουν πυρετό (>37.8⁰ C),
 • χορήγηση προς συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου για ανίχνευση τυχόν επιβατών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Οι βασικοί κανόνες που μπήκαν απότομα στη ζωή μας για να παραμείνουμε ασφαλείς στην εποχή της επιδημίας – προστατευτική μάσκα, τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών- μας συντροφεύουν και στο ταξίδι μας με το πλοίο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Έτσι και στο ταξίδι μας με το πλοίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να απολυμαίνουμε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια μας δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα. Σε καμία περίπτωση η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.

Τα χέρια πρέπει να πλένονται:

 • μετά κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή με σωματικά υγρά του ασθενή – για παράδειγμα με τα σάλια
 • μετά από επαφή με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με αναπνευστικές ή εκκρίσεις ασθενή

Πέρα από το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής, όπως:

 • κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το βήχα ή φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτουμε στα απορρίμματα
 • αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
 • αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού
 • κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω μας (> 1.5 μέτρο)
 • αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού και δεν χρησιμοποιούμε ανελκυστήρες
 • εάν εμφανίσουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια
 • η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλη τη διάρκεια παραμονής μας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Βεβαιωνόμαστε ότι καλύπτονται το στόμα και η μύτη, δεν αγγίζουμε τη μάσκα αφού τη φορέσουμε, απορρίπτουμε αμέσως τη μάσκα μετά τη χρήση και πλένουμε τα χέρια μας.

Τέλος, όλα τα πλοία διαθέτουν σχέδιο για την αντιμετώπιση συμβάντων COVID-19, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες προσωρινής απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών και διευθέτησης της ιατρικής και εργαστηριακής εξέτασης σε λιμάνι προορισμού που διαθέτει αυτό το δυναμικό. Οποιοσδήποτε επιβάτης εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα οφείλει να ενημερώσει άμεσα το προσωπικό του πλοίου και να τεθεί σε απομόνωση.

Δείτε εδώ όλες μας τις προσφορές για Πάρο!

Post Discussion

Be the first to comment “Ταξίδι με πλοίο στην εποχή του COVID-19”

✆ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ!