• 0

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη. Το καλοκαίρι κάνει σιγά-σιγά την εμφάνιση του και εμείς ψηφίζουμε Ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι μόνο το Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο που έχουν την τιμητική τους. Η Ανατολική Ευρώπη είναι ιδανική για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο.

Σίγουρα έχεις ακούσει, για την Βουδαπέστη και την Πράγα που αποτελούν all time classic προορισμούς. Δεν είναι όμως μόνο αυτές ιδανικές για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Ζαμόσκ (Zamość), Πολωνία

Η πόλη Ζαμόσκ βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πολωνία. Διαθέτει απίθανη αρχιτεκτονική, παραμυθένιο σκηνικό, ενώ σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα χαριτωμένα κτήρια με προσόψεις διαφορετικού χρώματος και οι φοβερές λεπτομέρειες, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό.

Η πόλη Ζαμόσκ είναι χωρίς αμφιβολία όσο ιδανική την ονειρεύτηκε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει τον σχεδιασμό της. Φέρει την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Bernando Mornado, που είχε στόχο να δημιουργήσει την «ιδανική πόλη». Το Ζαμόσκ έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα τον μοναδικό του χαρακτήρα. Ενώ, αποτελεί το τέλειο δείγμα μιας πόλης αναγεννησιακού χαρακτήρα.

Λιουμπλιάνα (Ljubljana), Σλοβενία

Εκεί που χτυπά η καρδιά της Σλοβενίας βρίσκεται η σλοβένικη πρωτεύουσα. Το όνομα της την χαρακτηρίζει ως χαριτωμένη – πολυαγαπημένη και αποτελεί το στολίδι της χώρας. Ένα από τα στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερη, είναι το κράμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών και στυλ που την συνθέτουν. Baroque, art nouveau, μεσαιωνικά αλλά και νεότερα κτήρια, όλα συνυπάρχουν τόσο αρμονικά. Ο Σλοβένος αρχιτέκτονας Jože Plečnik μεγαλούργησε στη Λιουμπλιάνα. Aναμφίβολα η πόλη του χρωστά ένα τεράστιο κομμάτι από τη γοητεία της.

Η «Πολυαγαπημένη» διαθέτει τη ζωηρή ατμόσφαιρα μιας φοιτητούπολης, καθώς φιλοξενεί πολλές πανεπιστημιακές σχολές, με πολλά μπαράκια και καφέ. Αλλα, ταυτόχρονα προσφέρει και την ηρεμία που δημιουργεί μια πόλη δίπλα στο ποτάμι. Η πόλη έχει αναπτύξει δυναμικά την «café culture». Συνεπώς, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά coffee shops για να απολαύσεις το καφεδάκι σου.

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Κλαϊπέντα (Klaipėda), Λιθουανία

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και βρίσκεται πάνω στη Βαλτική Θάλασσα. Η ιστορία της Κλαϊπέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περίφημο λιμάνι της. Για αρκετούς αιώνες η πόλη ονομαζόταν Memel λόγω του κάστρου Memelburg που είχαν κτίσει οι Τεύτονες ιππότες τον 13ο αιώνα. Τα περίεργα αγάλματα που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη θα σου κινήσουν την περιέργεια. Το πιο ιδιαίτερο είναι το αποκαλούμενο «μαύρο φάντασμα» που είναι συνδεδεμένο με φολκλόρ θρύλους της πόλης.

Αξίζει να περάσεις με το ferry απέναντι στο Neringa και στο Curonian Spit – ένας εντυπωσιακός αμμόλοφος 98 χιλιομέτρων. Τα 52 του χιλιόμετρα ανήκουν στη Λιθουανία και τα υπόλοιπα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Βαλτική μυθολογία δημιουργήθηκε από τη Neringa. Πρόκειται για έναν γίγαντα γένους θηλυκού, ο οποίος έπαιζε στην ακτή με την άμμο.

Μπρνο (Brno), Τσεχία

Το Μπρνο, είναι η άτυπη πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής της Μοραβίας. Αποτελεί έναν αρκετά πιο οικονομικό προορισμό από τη γειτονική πόλη, την περίφημη Πράγα.

Εδώ θα απολαύσεις τον καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού των Αγίων Πέτρου και Παύλου που δεσπόζει στον λόφο Petrov, το μεσαιωνικό φρούριο Špilberk. Αλλά και τη Villa Tugendhat – το διαμάντι του «λειτουργισμού» (functionalism) στο design και πολλά άλλα. Εάν βρέχει καλό θα ήταν να προτιμήσεις μια επίσκεψη στο Moravian Museum και στις γκαλερί.

Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη

Ταρτού, Εσθονία

Το Tartu είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας μετά την πρωτεύουσά της. Είναι επίσης η παλαιότερη εσθονική πόλη (1030 μ.Χ.) και θεωρείται πνευματικό και πολιτιστικό hub. Εκεί, είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστημίου της βαλτικής χώρας.

Το όμορφο κτήριο του Πανεπιστημίου με τον δικό του βοτανικό κήπο, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, το δημαρχείο σε ροζ παστέλ απόχρωση, τα απομεινάρια του καθεδρικού ναού. Το Toome Hill, τα coffee shops, τα μπαράκια, τα εστιατόρια βάζουν το λιθαράκι τους στη μαγευτική ατμόσφαιρα αυτής της φοιτητούπολης.

Εδώ θα βρείτε όλες μας τις προσφορές για Βουδαπέστη

Post Discussion

Be the first to comment “Καλοκαίρι στην Ανατολική Ευρώπη”

✆ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ!